Amerika'da Yatırım

Çevrimiçi alışveriş yapmak, günümüzde son derece popüler. İnternetin hayatımıza kattığı en büyük yeniliklerden biri olan online alışveriş, alım-satım işlemleri yapmaya oldukça kolay hale getirdi.

amazon fba

Diğer yandan ürün satışı yapmak isteyenler için de farklı fırsatlar sunduğunu söylemek mümkün. İşte Amazon FBA, online satış işlemlerini kolaylaştırmak için kurulan bir sistem.

Bu yazımızda Amazon FBA hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz. O halde Amazon FBA ile ilgili hazırladığımız rehbere giriş yapalım.

İşte 6 Başlıkta Amazon FBA

1) Amazon FBA Nedir?

Amazon FBA, internet üzerinden ürün satmak isteyenler için oluşturulmuş bir sistemdir. FBA, Fulfilled by Amazon kelimelerinden oluşan bir kısaltmadır. FBA Amazon sisteminin özünü tek cümleyle belirtebiliriz: “Siz satışınızı yaparsanız, Amazon sizin yerinize satışını yaptığınız ürünü müşterinize götürür.” Böylece belirlenen fiyat, yaptığınız satış sonrası hesabınıza yatar.

amazon fba nedir

Amazon FBA sisteminin farklı avantajları vardır. Örneğin ürünlerinizi sizin yerinize saklar. Daha sonra satış yaptığınızda paketleme işlemini yapar ve sizin yerinize müşterinize teslim eder. Siz ise yeni ürünlerinizi satışa çıkarmaya odaklanabilir ve yaptığınız satışları daha da artırabilirsiniz. Bu açıdan online alışveriş yapmak isteyenler için oldukça verimli bir satış uygulamasıdır.

Amazon FBA, satış sürecini pratik ve kolay hale getirmek isteyenler için ideal bir seçenektir. Çünkü FBA ile satış yapanlar Amazon’un sunduğu fırsatlardan yararlanır. Amazon FBA ile siz de satış yapmak isterseniz, müşteri hizmetlerini ve teslimat lojistiğini Amazon’a devredersiniz. Özellikle online alışveriş yapmak için yeterli zamanı olmayanlar için oldukça başarılı bir sistemdir. Aynı zamanda uluslararası satış stratejileri geliştirmek isteyenler için de işe yarar bir pazarlama yöntemidir.

2) Amazon FBA’da Ne Tür Satışlar Yapabilirim?

Amazon FBA’da satışı yapılacak bazı ürünler herkese her zaman açıktır; yani bu ürünleri yeni kayıt olan satıcılar dahil sistemin içinde yer alan herkes istediği zaman satabilir. Bazı ürünlerin satışı ise yeni kayıt olan satıcılara açık değildir. Aynı zamanda bazı ürünlerin satışını yapmak ise yalnızca yılın belli dönemlerinde geçerlidir.

Öncelikle ilk olarak yeni kayıt olanlar dahil herkesin satış yapabileceği ürünlerden bahsedelim:

  • Yeni ve ikinci el kitaplar
  • Elektronik ürünler
  • Sağlık ve bahçe ürünleri
  • Kişisel bakım ürünleri
  • Müzik enstrümanları
  • Ofis malzemeleri
  • Dekorasyon ürünleri
  • Evcil hayvan ürünleri

Satışı bazı dönemlerde kısıtlı olan ürünler ise şunlardır:

  • Beyaz eşya
  • Saat ve aksesuarlar
  • Hediye kartları
  • Market ve gurme ürünleri
  • Koleksiyon parçaları
  • Güzellik malzemeleri
  • Oyuncaklar

Peki kısıtlı kategori ve satışın serbest olduğu ürün ayrımı neden var?

Bunun nedeni Amazon’un sahte ürünlerin satışını engellemek istemesidir. Diğer yandan bazı ürünleri satmak için de satıcıların markalardan belge almaları ve belgeleri Amazon’a sunmaları gerekir. Dolayısıyla sağlıklı ve güvenilir bir satış sürecini teşvik etmek için Amazon FBA’da bazı ürünler kısıtlı kategoride yer alır.

fba

Ürünlerin yanı sıra Amazon FBA’da yapılacak satış türleri aşağıdaki gibidir:

  • Düşük fiyata satın aldığınız bir ürünü daha yüksek fiyata satabilirsiniz.
  • Kendi ürettiğiniz bir ürünü satabilir ve markalaşabilirsiniz.
  • Toptan satış yapabilirsiniz.

3) Amazon FBA için Şirket Gerekli Mi?

Amazon FBA ile satış yapmak istiyorsanız, bir şirkete ihtiyacınız yok. Dolayısıyla bir şirket kurmak ya da bir şirket elemanı olmak zorunda değilsiniz. Bireysel olarak da satış işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Amazon FBA üzerinden satış yapmak için kendi adınıza ait bir kullanıcı hesabı oluşturmanız yeterli. Tabi ki Amazon FBA satış kurallarına da uyum sağlamayı asla ihmal etmemeniz gerekiyor.

4) Amazon FBA Sistemi Nasıl İşliyor?

Amazon FBA’da satış yapmak istiyorsanız, kısaca sürecin nasıl işlediğinden bahsedelim. İlk olarak Amazon Seller Central sistemine satıcı olarak kaydolun. Daha sonra “envanter yönetimi” ve “amazon lojistik” bölümleri aracılığıyla satacağınız ürüne karar verin. Ardından satacağınız ürünü Amazon ‘a gönderin. Gönderme aşamasında taşıyıcı firma Amazon sistemi üzerinden kolayca seçebilirsiniz.

amazonda satış

Ürününüzü gönderdikten sonra Amazon, ürün kontrolü yapar ve ürünü kendi himayesinde depolar. Daha sonra satıcı hesabınız üzerinden “ürününüzü Amazon’un göndereceği bilgisini işaretleyin. Bu işlem, ürünlerinizin listelenmesini ve alıcıların önüne çıkmasını kolaylaştırır. Daha sonra alıcılar ürünlerinizi satın almak için işlem yaptığında paketleme, kargolama, takip numarasını alıcıya gönderme vb. tüm işlemleri Amazon yapar. Satış işlemi tamamlandığında Amazon kendi komisyon ücretini alır ve satış bedelini hesabınıza aktarır.

5) FBA ile FBM Arasındaki Fark Nedir?

Amazon’da FBA ile birlikte bir de FBM sistemi ile satış yapma imkanı vardır. FBM sisteminde paketleme ve kargolama işleminden satıcılar sorumludur. Kargo şirketleri aracılığıyla ürünler alıcılara gönderilir. FBM sisteminde ürünün ulaştırılmasında Amazon rol oynamaz.

Ancak FBA sistemi ise tamamen Amazon güvencesindedir. Bir satıcı olarak satmak istediğiniz ürünleriniz Amazon’un depolarında saklanır. Aynı zamanda satılan ürünlerinizin alıcıya ulaştırılma görevini de yine Amazon üstlenir. Dolayısıyla FBA, satış yapmak isteyenler için daha garanti ve güvenilir bir yöntemdir.

6) Amazon FBA Ücreti Ne Kadar?

Satış yapmak için iki farklı Amazon FBA hesabı seçme hakkınız vardır. Bunlardan biri bireysel hesaptır. Bireysel hesap, ücretsizdir ancak bu hesapta ürünleriniz biraz daha yüksek fiyata görünebilir. Diğer hesap ise profesyonel hesaptır. Profesyonel hesaba geçmek isterseniz aylık 40 dolar Amazon’a ödeme yapmanız gerekir. Profesyonel hesabın daha düşük ücretli ürün satma ve Amazon’un diğer avantajlarından yararlanma gibi avantajları vardır. Aynı zamanda profesyonel hesap, Amazon FBA sistemini uzun süreli gelir getiren bir iş süreci olarak görenler için daha uygundur.

ücretler

Amazon FBA bireysel hesaplarda satış yapan satıcılar, 3 farklı fiyatlandırma sistemine tabidir. Satıcılardan;

  • Lojistik ücreti
  • Depolama ücreti
  • Opsiyonel ücretler alınır.

Lojistik ücreti paket ağırlığına göre değişir. Örneğin 250 gramlık bir paket için satıcılardan 4 TL alınır. 5 kg’lik bir paket için satıcıların vereceği ücret 4,92 TL iken; 12 kg paketler için verecekleri ücret 6,7 TL’dir. Lojistik ücreti fiyat tarifesine kdv dahil değildir.

Depolama ücreti ise ürünün Amazon deposunda kaldığı süreye ve ürün metreküp fiyatına göre değişir. Metreküp fiyatı Ocak-Eylül arası 26 TL; Ekim-Aralık arası ise 34 TL’dir. Eğer ürün, Amazon deposunda bir yıldan daha uzun bir süre kalacaksa satıcılar aylık yaklaşık 170 TL Amazon’a ödeme yapar.

Opsiyonel ücret ise ürünün güvenli bir şekilde alıcıya teslim edilmesi içindir ya da tamamen satıcının kendi inisiyatifinde olan bir durumdur. Eğer satıcılar, ürünlerini hava kabarcıklı ambalajlama yapma ihtiyacı hissederse bunun için de birim başına 30 kuruş ve 1,4 TL arasında ek bir ücret öder.

Amazon FBA İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Bu yazımızda Amazon FBA sistemi hakkında bilinmesi gereken önemli ve temel bilgilerden bahsettik. Siz de Amazon FBA ile kısa ve uzun vadede satış yapabilir, bu online satış modelini profesyonel bir işe dönüştürebilirsiniz. Buna ek olarak da Amazon FBA sistemini zaman zaman gelir getiren bir iş modeli olarak da kullanabilir ve bütçenize ek gelir sağlayabilirsiniz.