bg

H1B vizesi, bir alanda yüksek akademik eğitim görmüş profesyonel olarak ya da 12 yıl ve üzeri deneyiminizle Amerika’da yaşamak ve çalışmak için kullanabileceğiniz geçici bir vize türüdür.

Amerika’da çalışmak isteyen pek çok kişinin başvurduğu bu vize, çalışma vizeleri arasında sunduğu avantajlarıyla ön plana çıkmaktadır. H1B vizesi almak pek çok adımdan oluşan karmaşık bir süreçtir. Ancak koşulları karşıladığınız sürece H1-B sponsoru bulmak ile başlayan bu süreç; kurada seçilmek, gerekli başvuruların yapılması ve belgelerin sağlanması ile devam eden heyecan verici bir yolculuğa dönüşebilir.

h1b vizesi nedir

H-1B Vizesi Nedir?

H-1B vizesi, ABD'deki işveren ve kurumların lisans ve üzeri akademik seviye, ya da denklik sağlayan tecrübe, gerektiren işler için yabancı çalışan istihdam etmesine olanak sağlayan geçici çalışma vizesidir.

Bu vize türüne yoğun olarak yazılım, finans, mühendislik, tıp ve mimarlık alanlarından kişiler talep göstermektedir. Elbette diğer meslek türleri için de şartları karşıladığınız sürece başvurabilirsiniz.

H-1B Vizesini Kimler Alabilir?

H1B vizesi almak için aşağıdaki kriterleri karşılamanız gerekmektedir:

  • Uzmanlık bilgisi gerektiren bir iş pozisyonu* için ABD'li bir işverenden iş teklifi
  • Bu alanda lisans ve üzeri derece veya kanıtlı eşdeğer** derece
  • İşverenin Amerika'da konu üzerinde nitelikli istihdam sağlayamadığını göstermesi

*Mühendislik, eczacılık ve doktorluk gibi bazı meslekler için devlet lisansı gerekmektedir. Bu gibi durumlarda sponsor, aday çalışanın lisansının bir kopyasını H-1B dilekçesi ile birlikte ibraz etmelidir.

**4’e 1 kuralı ile 12 yıllık iş tecrübeniz varsa lisans derecesi denkliği alabilirsiniz.

H1B Vizesi Nasıl Alınır, Şartlar Nelerdir?

H1B vizesi alabilmek için öncelikle bir sponsor bulmanız gerekmektedir. Ardından, yazımızda bahsedeceğimiz istisnai durumlar dışında, online başvuru ile H1B piyango çekilişine katılmalı ve hak kazanmalısınız. Bu aşamadan sonra süreç Çalışma Bakanlığından gelen onay ve USCIS’e yapılan başvuru ile devam etmektedir. Tüm bu süreç tamamlandığında ise H1B vizeniz için konsolosluğa başvuruda bulunabilirsiniz.

Başvuru için Aranan Şartlar Nelerdir?

  • Alan üzerine 4 yıllık lisans ve üzeri dereceye ya da 12 yıllık iş deneyimine sahip olmak
  • Uzman olduğunuz alan üzerine deneyiminizin teorik ve pratik uygulamasının kanıtı

İş pozisyonunun uzmanlık olarak değerlendirilmesi için aşağıdaki kriterleri karşılaması gerekir.

Bahse konu işin lisans veya daha yüksek derecede bir akademik gerekliliği olmalıdır. Bu durumun belirlenmesinde endüstride benzer pozisyonlarda hangi akademik seviyeden kişilerin istihdam edildiğine bakılır ya da işin sadece bir alanda derecesi olan uzmanlaşmış bir kişi tarafından yürütülebileceğine karar verilir.

H1B vizesi ayrıca ABD Savunma Bakanlığına özel H-1B2 ve modellik, mankenlik yapabilmek için H-1B3 alt kategorilerine sahiptir.

H1B Vizesi Nasıl Alınır, Süreç Nasıl İşliyor?

Yazımızın devamında açıklayacağımız üzere, ilk olarak H1B Kurası için online başvuruda bulunmalısınız. Seçilmeniz durumunda ise,

  1. Adım: Sponsor olacak işveren ya da kurum Çalışma Bakanlığına (DOL) başvuruda bulunur. Bunun için "Labor Condition Application" (LCA) adında özel bir başvuru bulunmaktadır. Şartların karşılanması durumunda başvuru onaylanır.
  2. Adım: Sponsor, USCIS'e Amerika'ya gelebilmenize olanak sağlayan bir dilekçe gönderir. (Form I-129) Başvuruya LCA'nın eklenmiş olması gerekir.
  3. Adım: Başvurunun USCIS tarafından onaylanmasının ardından H1B vizesi için büyükelçilik ya da konsolosluğa başvurabilirsiniz. Tüm süreç yolunda gittiği durumda vizeniz onaylanmış olur.

LCA Nedir?

Labor Condition Application ya da kısaca LCA, çalışanın adil ve uygun koşullarda çalışacağını belgeleyen bir başvurudur. LCA, H1B sponsorunun, çalışan için USCIS'e H1B dilekçesini vermeden önce ABD Çalışma Bakanlığı'na (DOL) göndermesi ve onayını alması gereken zorunlu bir belgedir. H1B LCA ile ücret ve çalışma koşulları gerekliliklerinin Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasasına (INA) göre uygulandığı onaylanır.

LCA kapsamında sponsor aşağıdaki gereksinim ve kurallara uyacağını taahhüt eder.

  • H-1B çalışanı, çalışacağı bölgedeki iş pozisyonu için geçerli ücretten daha az olmayan bir ücret ile çalışacaktır.
  • Sponsor tüm istihdam ettiği çalışanlara eşit koşullar sağlayacaktır. Diğer bir deyişle çalışanlara çifte standart uygulanmayacaktır.

H-1B Piyangosu Nedir, Nasıl Çalışır?

Resmi olarak H1-B Elektronik Başvuru Süreci ya da halk arasında H1-B piyangosu ve H1-B kurası, H1B vizesi almak için hak kazandığınızı gösteren süreci ifade eder.

H1B vizesi, bir mali yılda 65 bin kişilik genel bir kota ve Amerika’daki bir üniversiteden master ve üzeri derece almış 20 bin kişi için ayrı bir kota ile toplamda 85 bin kişilik bir kota sınırına sahiptir.

h1b vizesi nasıl alınır

H1B piyangosu esasında basit bir elektronik kayıt işlemini içerir. Başvurunuzu yaptıktan sonra H1B vizesi almaya hak kazanırsanız sponsorunuz dilekçe vererek süreci devam ettirir. Son yıllarda USCIS, H1B piyango başvurularını mart ayı döneminde yapmıştır. Seçilmeniz durumunda, sponsorunuzun H-1B dilekçesini sunmak için 1 Nisan'dan itibaren 90 günü vardır.

Burada unutulmamalıdır ki H1B dilekçesi piyangoda seçildikten sonra gönderilse bile öncesinde hem sponsor hem de çalışanın H1B vizesi şartlarını karşılıyor olması gerekir. Aksi takdirde kabul edilmeyecek bir başvuru için kuraya dahil olmak boşuna bir uğraş olacaktır. Bu nedenle, USCIS sonuçları açıkladığında eksiksiz ve uygun belgeleri dosyalamaya hazır olmak gerekir.

H-1B Kurasından Nasıl Kaçınabilirim?

Nitelikli üniversiteler, kar amacı gütmeyen araştırma kuruluşları veya devlet araştırma kuruluşları H-1B kurası gerekmeden çalışan istihdam edebilirler. Bu sayede sponsor, H-1B piyango seçim sürecinden geçmeden ve yıl içinde herhangi bir zamanda uygun bir çalışan için başvuruda bulunabilir.

Ayrıca özel şirketler de araştırma yapan vakıf veya kar amacı gütmeyen kuruluş sahibi ise kilit roldeki kişileri kar amacı gütmeyen kuruluşun bir çalışanı olarak H-1B vizesi ile Amerika'da istihdam edebilir.

Son olarak H1B kurasından kaçınabilmek adına bir diğer yöntem ise özel bir şirketin üçüncü taraf bir araştırma kuruluşunda istihdam etmek üzere çalışan almasıdır. Bu sayede doğrudan başvuru ile piyango sürecini aşarak H1B vizesi elde edilebilir.

H-1B Vize Sahipleri Green Card'a Başvurabilirler mi?

Evet, H1B vizesi çift amaçlı bir vizedir, bu da Green Card (Yeşil Kart) başvurusu yaparak daimi ikamet hakkına sahip olabileceğiniz anlamına gelir. Ancak unutmamalısınız ki ABD'de kalmak istiyorsanız Green Card başvurunuzu vize süreniz bitmeden önce başlatmanız gerekir. Aksi durumda vize süreniz dolduğu ve yasal olarak ülkede bulunma hakkınız olmadığı için sıkıntı yaşayabilirsiniz.

H-1B Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Bu noktada sponsorunuzun ve sizin H1B başvurusu için sağlaması gereken belgeleri iki ayrı başlıkta ele almak gerekir.

H1-B Sponsorunun Sağlaması Gereken Belgeler:

  • Onaylı ve imzalı H Vize Talep Formu
  • Bulunduğunuz bölgede benzer pozisyondaki çalışanların maaş ortalamasını içeren belge (Prevailing Wage Intake Form)
  • Sponsorun benzer pozisyondaki çalışanlara verdiği maaşı gösteren form (Actual Wage Memorandum)
  • ABD Ulusal Güvenlik Bakanlığına ödenen ücret makbuzu (Sponsorunuz tarafından ödenir.)
  • İstihdamın şartlarını ve süresini açıklayan tüm teklif veya mektupların kopyaları
  • Çalışan birden fazla yerde çalışacaksa, işin yapılacağı yerlerin tarihlerini ve adresini listeleyen ek belgeler
  • Çalışanın iş için gereken dereceye sahip olduğuna dair transkript ve diploma gibi kanıtlar.
  • Orijinali İngilizce olmayan tüm dokümanların yeminli tercümanlık ile onaylanmış çevirisi
  • ABD dışındaki üniversitelerden alınan dereceler için eğitim denklik değerlendirmesi
  • Güncel özgeçmiş
  • Mesleki lisans (Mecbur olduğu durumda)
  • Kişisel bilgileri ve son kullanma tarihini gösteren pasaport sayfası
  • Çalışan ABD'de bulunuyorsa, en son vize damgasını gösteren pasaport sayfası, bulunma statüsünü ve ülkeye giriş çıkışları gösterir belgeler

H1-B Vize Başvurusu Yapacaklar için Gerekli Belgeler:

  • Pasaport
  • DS-160 formunun onay sayfası çıktısı
  • Başvuru ücreti makbuzu
  • Fotoğraf
  • Makbuz numarası (I-129 ve I-797 formunda bulunabilir.)

H1B Vizesi Hangi Olanakları Sağlıyor, Avantajları Neler?

H1B vizesi ile elde edeceğiniz bazı önemli avantajlar aşağıdaki gibidir.

  • H1B vizesi çift amaçlı bir vizedir. Bu sayede Green Card başvurusunda bulunabilirsiniz.
  • Sponsorunuz, H-1B vizesi ile çalıştığınız sürede benzer pozisyondaki çalışanlara verilen ortalama ya da üzerinde ücreti size sağlamak zorundadır. Böylece düşük ücretle çalıştırılma gibi olumsuzluklardan korunmuş olursunuz.
  • H1B vizesi ile her girişte 3 yıllık sürelerle ABD'de 6 yıla kadar çalışabilirsiniz. Eğer Amerika'da her yıl 6 aydan daha az çalışıyorsanız ya da Yeşil Kart başvurunuzda belirli aşamaları geçtiyseniz bu altı yıllık sınır geçerli değildir.
  • Eşiniz ve 21 yaşın altındaki bekar çocuklarınız Amerika'da sizinle birlikte yaşayabilir ve eğitim görebilir. Ayrıca şartları karşılaması durumunda eşiniz çalışma izni için başvurabilir.
  • Eğer sponsorunuz iş akdini feshederse geri dönüşünüz için ödeme yapmalıdır. Ancak bu ödeme sadece H1B sahibini kapsamaktadır. Ailesi için böyle bir ödeme söz konusu değildir. Ayrıca sizin istifa etmeniz durumunda da bu türde bir ödeme söz konusu değildir.

Konu ile ilişkili Youtube videomuza göz atabilirsiniz:

youtube videomuza göz atın

Desteğe Mi İhtiyacınız Var?

H1B vizesi almak pek çok aşamalara sahip, karmaşık bir süreç olarak görünebilir. Öte yandan konusunda uzman bir göçmenlik avukatı ile tüm süreci zaman ve para tasarrufu ile ilerletmek mümkündür. Eğer H1B vizesi ile Amerika’da çalışmak istiyorsanız bu süreçte size yardımcı olabiliriz.

H-1B VİZESİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

H-1B vizesi lisans, master, doktora dereceniz ya da 12 yıllık iş tecrübeniz ile bir sponsor aracılığıyla Amerika’da çalışmanıza olanak tanıyan geçici bir vizedir.

Lisans, master, doktora derecesi sahibiyseniz ya da 12 yıllık iş deneyiminiz ile Amerika’da sizi istihdam edecek bir sponsor bulduğunuzda H-1B vizesi alabilirsiniz.

H1B uzmanlık meslekleri istihdam edileceğiniz alanda en az lisans derecesinde akademik dereceye ve uzmanlığa sahip olduğunuz mesleklerdir.

H-1B vizesinin tüm süreçleri ile tamamlanması ortalama 6-8 ay arasında zaman almaktadır.

H1B vizesi sponsoru sizi Amerika’da istihdam edeceğini bildiren kurum ve kuruluşları ifade etmektedir. Bir H1B sponsoru bulduğunuzda H1B vize sürecinizi başlatmaya hazır olursunuz.

HİZMETLERİMİZE GÖZ ATTINIZ MI?

E1 ticaretçi Vizesi

E1 Vizesi, ABD yatırımcı vizesi sınıfındadır. Daha detaylı bilgi alın.

E2 yatırımcı Vizesi

E2 Vizesi, ABD yatırımcı vizesi sınıfındadır. Daha detaylı bilgi alın.

EB 5 Göçmen Vizesi

EB 5 Vizesi, ABD ticaretçi ve tüccar vizesi sınıfındadır. Daha detaylı bilgi alın.









L1 Vizesi

L1 Vizesi, şirket içi yönetici transfer vizesidir. Daha detaylı bilgi alın.

H1B Vizesi

H1B Vizesi, yüksek akademik eğitim görmüş profesyoneler içinidir. Detaylı bilgi alın.

Green Card

Yeşil Kart, Amerika’da yaşamak ve çalışmak için daimi oturma izni sağlayan resmi belgedir. Detaylı bilgi alın.